Bakan Kirişci: 11 ile 5 milyar liralık destek sağlıyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “11 ilde yetiştiriciler hayvanlarını beslemede sorun yaşamasınlar diye 1.5 milyar liralık desteği daha gündeme getirdik. 3.4 milyar liralık destek 11 ilde dağıtıldı” dedi. yuvarlak rakamlarla 5 milyar liraya yükseldi.”
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi. Nurdağı Kaymakamlığında yapılan toplantıya; Bakan Kirişci’nin yanı sıra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Nurdağı koordinatörü Şırnak Valisi Osman Alım, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kurum yöneticileri, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Deprem bölgelerindeki yaraların hızla sarıldığını kaydeden Kirişci, artık çadır kentlerden konteyner kentlere geçiş olduğunu, 1 yılın sonunda depremden etkilenen 11 ilde kalıcı konutlar ve kırsal alanların tamamlanacağını söyledi. deprem. Kirişci, “Bakanlık olarak başlarda 5 bin araç ve 15 bin işçiyle vatandaşımızın yanı başında olmaya çalışıyorduk. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaraları sarmak devletimizin birinci göreviydi. 32 gün oldu. 1978 yılında bin vatandaşımızı kaybeden Nurdağı ilçemizin geldiği noktayı görünce çok sevindim ve bu hareketlilik yavaş yavaş çadırları terk edeceğiz, vatandaşlarımız prefabrik evlere ve konteyner kentlere yerleşmeye başlayacak. Onların yerine 1 yıl sonra sayacağız. Kent merkezlerinde ve kırsalda konutlar tamamlanacak” dedi.
TARIMSAL DESTEKLER GÜÇLENDİRİLDİ Bakan Kirişci, Türkiye genelinde çiftçilere yönelik destekleme ödeneklerinin gündeme getirildiğini bildirdi. 13 milyar 836 milyon TL’lik destek ödemesinin çiftçilerin hesabına aktarıldığına dikkati çeken Kirişci, bu miktarın 3.4 milyon TL’sinin 11 deprem kentine ait olduğunu vurguladı. Kirişci, “Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftçilere yönelik destek ödeneklerimizi gündeme getirdik. 13 milyar 836 milyon liralık destekleme ödemesi çiftçilerin hesabına aktarıldı. Bunun 3.4 milyar lirası 11 ile, 382 milyon lirası Gaziantep’e ait.” 382 milyon liralık ödeme Gaziantep’ten 11 ilimiz için besi hayvanı üreticilerimiz hayvanlarını beslemede külfeti olmasın diye 1.5 milyar liralık desteği daha gündeme getirdik.11 ilimizde dağıtılan 3.4 milyar liralık takviye yuvarlak rakamlarla 5 milyar liraya yükseldi” dedi. TARIM İÇİN KULLANILMALI Türkiye’nin deprem bölgesi olduğuna işaret eden ve bazı uyarılarda bulunan Bakan Kirişci, sıvılaşma kapasitesi yüksek alüvyal tabakalardan kaçınılması ve tarım arazilerinin sadece tarımsal üretim için kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Tarım arazileri üzerinde ahır, kümes ve siloların olmaması gerektiğini anlatan Kirişci, “Vatandaşlar olarak fay sınırlarından uzak durmaya özen göstermeliyiz. Sıvılaşma kabiliyeti yüksek alüvyal tabakalardan uzak duralım. Tarım arazilerine lütfen sadece tarım arazileri için bakın. Tarımsal üretim Buradan üreticilerimize sesleniyorum.Ambarlarınızı,Ağıllarınızı,kümeslerinizi,silolarınızı tarım arazileri üzerine kurmayalım.Tarım arazileri Allah’ın bize tarımsal faaliyetler için verdiği alanlardır.Deprem istenmez ama istenilir. bereketli topraklar depremden etkilenen coğrafyalardadır.Bu bereketli topraklar da milyonlarca yıldır meydana gelen depremlerin bir sonucudur ve Allah’ın bize bir lütfudur.Ova için kullanalım, dağları yerleşim için kullanalım. iş yeri üstüne konut yap.Bizim kültürümüze baktığımızda atalarımızdan kalma evin altına iş yeri gösteremezsin.Biz bunları hep görmezden geldik ve sırtımızı döndük.Unutma bunu Bu ülke bir şoklar ülkesi. gidelim,” dedi.